Frågor & svar
Frågor & svar
Här har vi samlat svaren på de vanligaste frågorna för att snabbt och enkelt hjälpa dig att hitta svar på dina funderingar.
Om du inte hittar det du söker, tveka inte att kontakta oss!
Kösystemet bygger på att du som sökande själv anmäler ditt intresse på hemsidan. Hur lång tid det tar att få ett erbjudande om visning blir därför beroende av hur aktiva de köande är och på hur många intresseanmälningar som kommer in till oss på varje ledig lägenhet. Av de som anmäler sitt intresse gör vi ett urval baserat på kötid och övriga kriterier.
Om ni är två vuxna sökande kan ni vara registrerade som sökande respektive medsökande. Alternativt kan ni ha var sitt konto och hänvisa till varandra i fältet "Övrig information". Uppge då namn och personnummer på den du söker ihop med.
I fältet "Övrig information" ber vi dig fylla i en kort motivering till varför du söker en viss lägenhet och varför du vill bo i just det området.
Du registrerar dig som sökande i vår bostadskö genom "Mina sidor". Du kan registrera dig som sökande från 16 år. Köplatsen kan inte överlåtas till någon annan.
Det är viktigt att du håller din ansökan aktiv för att inte förlora din köplats. Din kötid försvinner automatiskt om du inte loggar in och sparar/uppdaterar dina uppgifter igen inom loppet av 12 månader.
Du hanterar din köplats genom att logga in på "Mina sidor", klickar på "Uppdatera intresseanmälan" och sparar dina uppgifter.
Ta för vana att alltid kontrollera vilket datum du senast uppdaterade din köplats. Informationen kommer upp när du loggar in.
För att ändra uppgifter om arbetsgivare och lön loggar du in på "Mina sidor", klickar på "Min profil" och uppdaterar.
Stiftelsen skickar ingen påminnelse!
När du tillträder en lägenhet nollställs dina ködagar. Du får tillgodoräkna dig dina boendedagar som ködagar så länge du bor i din lägenhet. När du flyttar ut nollställs dina dagar igen.
Lediga lägenheter publiceras under Lediga lägenheter. Du måste själv vara aktiv och bevaka lediga lägenheter. Du kan även fylla i att du vill få ett mejl när en lägenhet som uppfyller dina valda kriterier blir ledig.
Du anmäler ditt intresse genom logga in på "Mina sidor" och registrerar en intresseanmälan på den lediga lägenheten.
Anmäl intresse bara till de lägenheter du verkligen är intresserad av. Det går att anmäla intresse till maximalt fem lägenheter per gång.
Om du tackar nej eller underlåter att svara på tre erbjudande om visning och/eller inte skickar in dokumenten vi efterfrågar spärras du i vår bostadskö minst 12 månader.
Det är viktigt att den information du skrivit i din profil är aktuell och stämmer med verkligheten.
När en lägenhet blir ledig erbjuds den till den mest lämpade destinatären. Erbjudande går endast ut till sökande som fyllt i sin anmälan fullständigt. Är ni två sökande ska ni vara registrerade som sökande respektive medsökande.
När anmälningstiden gått ut gör vi ett urval på 1-5 intresserade som får kontaktinformation för visning via mejl eller brev. I samband med detta önskar vi få in en Ekonomisk redogörelse. Dessutom önskar vi kopia av nuvarande hyreskontrakt samt arbetsgivarutlåtande där det förutom anställningstid och typ av tjänst ska framgå att den sökande är arbetsam och skötsam. Läs gärna igenom vår lathund här nedan.
När du tillträder en lägenhet nollställs kötiden och din profil raderas. Så länge du bor i lägenheten får du tillgodoräkna dig dina boendedagar som ködagar. Om du önskar söka en ny lägenhet inom stiftelsens bestånd måste du göra en ny registrering men du behöver inte göra det förrän den dag du tycker det är dags att byta till en annan lägenhet. När du flyttar ut nollställs dagarna igen.
Inflyttning sker normalt första dagen i månaden från kl 12.00. Infaller dagen på en lördag, söndag eller helgdag flyttas inflyttning till nästkommande vardag från kl 12.00.
På inflyttningsdagen från kl 12.00 kan du, efter överenskommelse med oss, hämta nycklarna till din nya lägenhet i vår reception på Stampgatan 15.
Samtliga nycklar ska alltid kvitteras hos oss för att undvika att du den dagen du flyttar behöver stå för ett låsbyte som tidigare hyresgäst skulle betalat.
När du flyttar in ska lägenheten vara ren och väl städad. Om så inte är fallet är du välkommen att göra ett serviceärende på "Mina sidor". Brister i städningen behöver rapporteras samma dag som du flyttar in. Kontaktuppgifter finns längst upp till höger. Du kan behöva klicka på de tre strecken som ser ut som en hamburgare, om du surfar via telefon.
Inför flytt ska flyttanmälan alltid göras till Skatteverket (www.skatteverket.se/flytta). När du anmäler flytt blir du folkbokförd på den nya adressen. Det är gratis och kan göras i Skatteverkets e-tjänst eller via pappersblankett.
Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Rätt adress i folkbokföringen innebär bland annat att myndigheter och många andra aktörer i samhället har din riktiga adress. Önskar du eftersändning av din post beställer du det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).
Notera att lägenhetsnumret är en del av din adress. Lägenhetsnumret består av fyra siffror som visar på vilken våning, och var på våningen lägenheten finns. Du hittar lägenhetsnumret i ditt hyresavtal och i husets entré.
Kom ihåg att du som är inneboende eller hyr en lägenhet i andra hand inte ska ange c/o i din flyttanmälan. Se till att ditt namn finns på dörren och på postboxen i entrén om sådan finns. Detta gör bovärden efter godkänd ansökan.
Sedan den 1 juli 2018 är det ett brott att lämna felaktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.
En olycka händer så lätt. Kom ihåg att teckna hemförsäkring eller flytta din befintliga innan du flyttar in. Det är obligatoriskt.
En bra hemförsäkring ger dig ersättning för skador på egendom som du själv äger, hyr eller lånar. Till exempel täcker en hemförsäkring din egendom om du blir bestulen eller råkar ut för brand eller vattenläcka.
Stiftelsens fastighetsförsäkring ersätter inte skador på din egendom, eller skador du orsakat fastigheten genom vårdslöshet.
Om olyckan varit framme kan man som hyresgäst utan försäkring drabbas hårt ekonomiskt. Se till att du har rätt skydd. Skaffa dig en bra hemförsäkring!
Ja, två saker!
1. Flytta dina abonnemang för el, telefoni och internet
Teckna nytt avtal eller flytta med ditt elabonnemang från tidigare adress till den nya adressen. Kontakta Göteborgs Energi så hjälper de dig. Göteborg Energi
Kom ihåg att anmäla flytt även till din bredbandsleverantör.
2. Kontrollera brandsäkerheten
Lär dig var utrymningsvägar och annat brandskydd finns när du flyttar in.
Stiftelsen ansvarar för att det ska finnas en brandvarnare i varje lägenhet. Kontrollera funktionen regelbundet. Vid fel på din brandvarnare felanmäl detta till din bovärd