Hyresgästens nya ansvar för tryggheten i bostadsområdet
Hyresgästens nya ansvar för tryggheten i bostadsområdet
Från och med den 1 juli i år trädde nya regler i hyreslagen i kraft, vilket innebär att hyresgäster nu får ett större ansvar för tryggheten i sitt bostadsområde.
Dessa förändringar syftar till att skapa en säkrare och mer trivsam boendemiljö för alla.
Skärpta krav på trygghet
En av de mest betydande ändringarna är att hyresgäster nu, utöver att bevara sundhet, ordning och gott skick, även måste säkerställa trygghet inom fastigheten. Detta innebär att hyresgäster aktivt måste bidra till att skapa en trygg boendemiljö och undvika beteenden som kan försämra tryggheten för andra boende.
Konsekvenser vid bristande skötsamhet
Reglerna om förverkande av hyresrätt har också skärpts. Vid allvarliga störningar eller bristande skötsamhet, såsom våld eller hot mot hyresvärdens personal, kan hyresgästen sägas upp utan föregående varning. Detta understryker vikten av att hyresgäster tar sitt ansvar på allvar och agerar för att upprätthålla en trygg miljö.
Utökat tillsynsansvar
Hyresgästens tillsynsansvar har utökats, vilket innebär att hyresgäster måste vidta omedelbara och konsekventa åtgärder om personer de ansvarar för begår brott. Detta kan inkludera att förhindra att en inneboende eller besökare återvänder till lägenheten. För minderåriga barn krävs att hyresgästen söker hjälp från myndigheter och aktivt samarbetar för att lösa problemen.
Förenklad uppsägning vid brott
Det blir nu också enklare att säga upp hyresgäster om lägenheten används för att begå brott. Hyresvärden behöver inte längre bevisa att hyresgästen haft uppsåt att försämra närmiljön, vilket gör det lättare att agera mot brottslighet som påverkar tryggheten i bostadsområdet.
Gängsnacket
Är du som förälder orolig för att ditt barn ska dras in i gängkriminalitet? Vill du veta mer om hur du kan skydda och stödja ditt barn? Polisen har tagit fram broschyren “Gängsnacket” som ger dig värdefull information och råd om hur du kan förebygga att ditt barn hamnar i fel sällskap.
Länk broschyren här: Gängsnacket
Läs mer på polisens hemsida: Så rekryteras barn och unga in i kriminalitet | Polismyndigheten